dimecres, 22 de maig del 2013

Més manteniment, cebes a dojo i encara queda espai...

Per fi un dimecres que puc dedicar al tros per la tarda. Abans d'anar-hi, he passar per Planters Mora a comprar cebes de figueres (50 plançons), per fer la tongada de l'estiu, i he aprofitat per comprar 6 enciams (2 maravilla, 2 romana i 2 fulla de roure) i 2 tomaqueres cherry. De casa he portat 3 tomaqueres de pometa, 2 cogombres i 2 plançons de pebrot vermell, més 3 llavors de carbassa, que a casa no han reeixit les que volia germinar.
Només arribar ha tocat repassar les parades, i les herbes que les envaeixen. Avui sobretot he fet neteja de la parada on tenim les patates. Un cop neta he estat temptat de posar-hi la palla, però he pensat que primer plantar les cebes, no fos que em quedés sense temps per fer-ho... 

Després he plantat els enciams, posant més compost a la parada on toca que hi vagin, doncs encara teníem la terra adobada que no fa gaire feina...

Un cop plantats, he anat per fer les cebes. Primer ha tocat netejar la parada (la part del final, per poder treure el reg quan toqui), i aquí és quan toca donar les gràcies a l'encarregat del planter, doncs he estat gairebé mitja hora fent preguntes, ja sigui sobre la ceba (quan treure el reg: quan tinguin el tamany adient (poc menys d'un puny), durant quant temps: 3-4 setmanes, i després cal arrencar-les (quan les fulles estiguin seques) i deixar-les 3-4 dies allà perque s'assequin els bulbs), o perque les tomaqueres que he trasplantat no han sobreviscut (segurament, perque durant el creixement no han tingut prou sol i la terra no ha estat la més adient (ell usa turba, 50% negra i 50% rossa, 50 litres 7 euros, m'ho pot vendre ell mateix). El millor es sembrar finals març-principis abril per repicar quan surti la planta i plantar a finals de maig al tros.

Tornem-hi, per netejar la parada, he hagut d'arrencar uns quants alls, a mig camí de fer cabessa, perque em partien el lloc on tocava posar-les, que hi farem :-P. Després, herbes fora, i fer una passada de regadora per humitejar la terra. Tot seguit, posar el compost per deixar-la llesta per poder posar-hi les cebes. Un cop preparada, ha tocat preparar les cebes. En cada plançó, venien des d'una (les menys) fins 6 cebetes, que he separat amb compte per que creixin totes bé.



Un cop separades, i segons vaig llegir en diversos blogs, he tallat la part de les fulles ( se m'ha anat una mica la mà, deien deixant 2/3, i jo he deixat la meitat, però espero que no passi res :-P) i just abans de plantar-les, he tallat les arrels (deixant dos dits), perque diuen que ajuda a arrelar la planta. 

La tècnica per plantar, és la següent: es fa un forat més fondo del necessari, per tal de poder posar la ceba, i després aixecar-la encara dins del forat, per deixar les arrels ben encarades cap avall i no xafades.


 És tot ben senzill, però quan hi ha tantes cebes a plantar, la cosa s'allarga i és esgotadora. He acabat amb la ronyonada ben carregada, però ha valgut la pena. Ha quedat maco i tot ;-)

Un cop acabades les cebes, i descansada la ronyonada, he plantat les tomaqueres, els cogombres i els pebrots. Fent repassada, les mongeteres aguanten, però la planta de carbassa, ha mort, i no ha estat mort natural, doncs algú s'ha menjat les fulles i només hi ha deixat la tija, com amb les carbassoneres que vaig plantar ja fa un mes.
Per plantar aquestes, he hagut de posar més compost i seguir amb la neteja d'herbes, i de caragols, que és increïble la quantitat que hi pot arribar a haver.

Tot això ha sortir de sota d'una carxofera, la que tocava les cebes. Però com això, dues vegades, ha sortit dels alls que tocaven amb uns enciams, que he acabat per tallar, perque semblaven un viver de caragols.

Durant tota la tarda, entre feina i feina, com que no duia berenar, he anat atacant les maduixes, que ja en tenen una bona quantitat, i al no anar-hi cada dia, moltes es fan malbé, però tot i així, n'he menjat un bon grapat, i n'he portat una dotzena a casa per les nenes...

Pera acabar, he ruixat les carxoferes, pebroteres i tomaqueres, amb un "mejunge" de bullit de tomaquera i sabó potàssic, per matar el pugó que hi pugui haver.

I això és tot per avui, gairebé 5 hores al tros, sort que no ha fet gaire sol, per que si no podria haver estat horrorós.

El cap de setmana tocarà arrencar herbes a dojo, doncs avui he netejar les parades, però no els camins, que estan que semblen una selva.

Gaudiu de les verdures!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada