dimecres, 25 de setembre del 2013

Rotacions a les Parades en Crestall

El tros el tenim un xic abandonat, ho he de reconèixer, doncs el fet que no tinguem reg, desincentiva l'anar a plantar per a que es morin les coses.

Avui m'ha tocat preveure la rotació de parades, doncs com l'any passat, la farem en acabar la temporada d'estiu.

La rotació és molt important, doncs permet no castigar la terra, i plantar-hi plantes amb necessitats nutritives diferents, i així, no s'esgota. També permet que al haver-hi un canvi de plantes, les possibles plagues, no trobin on alimentar-se la propera temporada, i així les combatem.
No és el mateix, plantar cada any les tomaqueres a la mateixa parada, que cada any anar-les canviant de lloc, i no només canviant-les, sinó que si la tomaquera te moltes necessitats en nutrients, la planta que  vingui darrera, n'aportarà al terra, per regenerar-lo.

Però abans de començar a parlar de rotacions, cal tenir clar el concepte de les famílies de les plantes.

Treballem amb 4 grans grups de famílies:

Solanàcies: Tomàquets, albergínies, pebrots, patates,

Lleguminoses i Crucíferes: Mongetes, cols, naps, raves, pèsols, faves, coliflors, bròquils

Compostes, Quenopodiàcees, Cucurbitàcees: Enciams, cards, escaroles, bledes, espinacs, remolatxa, carabassons, cogombres, melons, síndries, carabasses

Umbel·líferes i Liliàcies: Pastanagues, cebes, porros, apis, alls, julivert

Aquestes "famílies" van sempre juntes, cadascuna a la seva parada.

I l'ordre també és important, i és el següent:

Allà on hi tenim les solanàcies, al rotar hi van les Lleguminoses/Crucíferes.
On hi havia les Lleguminoses, hi aniran les Compostes/Queno....
On hi havia les Compostes, hi aniran les Umbel·líferes/....
I allà on hi havien els Umbel·líferes hi aniran les solanàcies

Cada any, salten a la parada següent seguint l'ordre anterior.

Nosaltres fem el canvi entre la producció d'estiu i la d'hivern, però n'hi ha d'altres que la fan entre l'hivern i l'estiu. No se quina és la millor ocasió per fer-ho, i tampoc tinc clar si cal refer totalment les parades (nosaltres no ho varem fer, i aquest any dèiem de fer-ho, però ja anem tard, i algunes no podem pq ja tenim plantades coses d'hivern).

Nosaltres, a finals d'estiu ja plantem coses d'hivern a les parades on tocarà que hi vagin a l'hivern tenint en compte les rotacions, i ens podem trobar que a finals d'estiu convisquin les pebroteres, amb les cols (en el nostre cas). Això ho fem, pq l'estiu-hivern s'encavalca en algunes parades, doncs les cols cal començar-les a plantar a finals d'agost (per collir al desembre), i per exemple els enciams, durant algun temps estaran a dues parades diferents, els "vells" i els "nous".

I em sembla que no em deixo res per comentar de les rotacions. Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu usar els comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada